Hoe werkt het?

Kunst verkopen is lastig voor mensen die hier geen ervaring mee hebben. Je weet vaak niet waar je met het kunstwerk naartoe moet. Je wilt het niet op Marktplaats zetten want daar is het je net te dierbaar en te kostbaar voor. Daarbij vind je het geen veilig idee om vreemden thuis naar het kunstwerk te laten komen kijken. Eigenlijk wil je ook wel weer eens wat anders, maar dan moet eerst dit kunstwerk verkocht worden.
Hé, kon je het maar ruilen voor iets nieuws. Dat zou mooi zijn!

Ikwilkunstruilen.nl biedt de oplossing! Deze website is een platform waar u een kunstwerk anoniem op kunt plaatsen zonder dat de buurman weet wat u aanbiedt. Juist omdat het met kunstwerken vaak over relatief hoge bedragen gaat, is veiligheid en privacy van groot belang en dat is precies wat Ikwilkunstruilen.nl waarborgt. Op dit platvorm heeft u anoniem toegang tot alles wat er aangeboden wordt door anderen.

U kunt meerdere werken op de website plaatsen tegen een laag bedrag, in vergelijking met wat de tussenhandel (zoals een veiling) zou vragen. U betaalt per kunstwerk. U kunt kiezen uit de vele kunstwerken die door anderen geplaatst zijn. Voordat u het kunstwerk plaatst, kunt u informatie opvragen bij een deskundige die advies geeft voor welke prijs u het kunt ruilen of aanbieden.

Veilig ruilen doet u op een plek die u samen uitkiest. Dus niet bij iemand thuis, maar op een plek waar men gewend is om in kunst te handelen en beschikt over de nodige expertise. U vindt het prettig dat uw werk, daar ter plekke, op de juiste waarde wordt getaxeerd, net zoals het stuk dat misschien straks van u is, ook op waarde en echtheid getaxeerd wordt. De ruil wordt bezegeld met een officiële Ruilbon waarop de geruilde objecten staan vermeld en voor beide werken wordt een Certificaat uitgeschreven. De ruil vindt plaats op een door Ikwilkunstruilen.nl gecertificeerd ruilpunt: een galerie, een kunsthandel of taxateur. Deze heeft kennis van zaken en een goede reputatie door zijn jarenlange ervaring. Hierdoor wordt u van uitstekend advies voorzien, bent u verzekerd van een eerlijke, gelijkwaardige ruil die wordt vastgelegd middels een certificaat plus ruilbon en bovendien voorkomt u vreemd bezoek aan huis of gesjoemel op een parkeerplaats. De ruil gebeurt dus altijd veilig, vakkundig, op neutraal terrein en altijd in het bijzijn van een deskundige.

U heeft besloten om uw werk op de site te zetten

U maakt een account aan en logt in. U gaat naar de tab ‘Plaats Kunstwerk’ en voegt het kunstwerk toe. Belangrijk is dat u een duidelijke foto van het kunstwerk heeft en zoveel mogelijk informatie: formaat, jaartal, techniek/materiaal, conditie, eventueel oplagenummer, de aankoopprijs en de plek waar het destijds is aangekocht. Ikwilkunstruilen.nl bepaalt dan of het kunstwerk in aanmerking komt voor de website. De website toont namelijk uitsluitend werken die waardig genoeg zijn om in een galerie geëxposeerd te worden.

U ontvangt dan het advies over de waarde en of de foto geschikt is om op de website te plaatsen. Let op: Ikwilkunstruilen.nl hanteert een ondergrens voor de waarde van een kunstwerk van € 1.100,-

Als het kunstwerk geschikt is bevonden, ontvangt u een betaallink. Zodra uw betaling ontvangen is, activeren wij de plaatsing van het kunstwerk op de website.

Presentatie

Net als in een galerie is het belangrijk hoe het kunstwerk gepresenteerd wordt. U moet natuurlijk een goede foto van het werk hebben. U kunt deze zelf maken of gebruik maken van een fotograaf die aangesloten is bij Ikwilkunstruilen.nl. Sommige ruilpunten kunnen u ook tegen een kleine vergoeding van een goede foto voorzien. U kunt deze fotografen en ruilpunten vinden op onze website. Het ruilpunt geeft op de website aan of ze ook een foto van uw werk kunnen maken.

Doordat de aangeboden kunstwerken steeds ‘geshuffeld’ worden, komt uw kunstwerk niet na een langere periode onderaan de lijst te staan. De indeling is op basis van categorie.

Wat kost een plaatsing

Voor het plaatsen van een kunstwerk betaalt u € 25,- voor een periode van een 6 maanden.
Ter introductie kunt u uw kunstwerk nu 12 maanden plaatsen voor € 25,-. Betaling geschiedt per ideal, creditcard of machtiging.
Uiteraard kunt u zoveel werken op de site plaatsen als u wilt (na goedkeuring door Ikwilkunstruilen.nl).

U heeft een Match

U heeft een kunstwerk gezien dat u graag zou willen ruilen voor het kunstwerk dat u heeft aangeboden. Om uw privacy te waarborgen komt uw mail via Ikwilruilen.nl bij de eigenaar van het betreffende kunstwerk terecht. Deze ontvangt dus een mail waarin uw aanbieding wordt voorgesteld en deze persoon kan kiezen om hier wel of niet op te reageren. Als deze persoon belangstelling heeft voor de ruil, dan is er een Match en ontvangt u beiden een bericht van Ikwilkunstruilen.nl met een voorstel voor een ruilpunt.

Het ruilpunt neemt vervolgens contact met u beiden op om een afspraak te maken om de ruil plaats te laten vinden. De werken worden ter plaatse gecontroleerd op authenticiteit, conditie en waarde. Zijn beiden stukken akkoord bevonden, dan stelt het ruilpunt de ruilovereenkomst op en is de ruil een feit. Tot slot krijgen beide partijen de ruilbon plus het certificaat mee waarop de gegevens van het nieuwe kunstwerk vermeld staan en kan men beide tevreden met een nieuw kunstwerk huiswaarts keren!

Ook kunt u uiteraard zelf ruilvoorstellen ontvangen. Wanneer u reageert, wordt een bericht gestuurd naar uw match.

Bij prijsverschil van een ruil

Mochten de objecten in waarde verschillen, dan wordt het prijsverschil bij de ruil onderling verrekend. Beide partijen kunnen ook overeenkomen ondanks het prijsverschil toch met gesloten beurzen te ruilen.

Verkopen

U kunt op Ikwilkunstruilen.nl uw kunstwerk te ruil aanbieden, maar daarnaast ook ter verkoop aanbieden. Als u ervoor gekozen heeft om het kunstwerk ook ter verkoop aan te bieden, en er is een geïnteresseerde koper, dan ontvangt u van Ikwilkunstruilen.nl een e-mail met de bevestiging van deze interesse. Gaat u hiermee akkoord, dan krijgen vervolgens beide partijen een bericht van Ikwilkunstruilen.nl met een voorstel voor een ruilpunt.

Het ruilpunt neemt vervolgens contact met u beiden op om een afspraak te maken om de koop plaats te laten vinden. Aldaar wordt het werk gecontroleerd op authenticiteit, conditie en waarde.  Zijn beide partijen akkoord bevonden stelt het ruilpunt de koopovereenkomst op en is de verkoop voltrokken!

Ieder ruilpunt heeft een specialisatie

Ikwilkunstruilen.nl heeft verschillende ruilpunten (galeries en kunsthandels) in Nederland geselecteerd en hanteert daarbij een aantal criteria. Zo moet het ruilpunt een gerenommeerd bedrijf zijn dat al lange tijd bestaat, een uitstekende reputatie heeft plus daarbij een deskundig specialist is op een bepaalde kunststroming, periode of stijl. Het is van belang en heel prettig dat er ruilpunten zijn met verschillende specialisaties zodat elk type kunstwerk door de juiste expert op de juiste waarde en echtheid geschat wordt. Het ruilpunt geeft op de website aan wat zijn/haar specialisatie is.

Om een ruilpunt te worden, kan een kunsthandel of galerie zich nog aanmelden bij Ikwilkunstruilen.nl. Selectie zal plaatsvinden op basis van voornoemde criteria.

Tarieven

  • Plaatsen per kunstobject: € 25,- per 6 maanden.
  • Transactie tarief ruil, te voldoen aan het Ruilpunt: 5% van de transactie waarde van uw kunstwerk, met een minimum van € 165,-
  • Transactie tarief koop, te voldoen aan het Ruilpunt: Verkoper betaalt 10% van de verkoopwaarde, met een minimum van € 165,-
  • Plaatsingskosten zijn inclusief btw, transactiekosten zijn exclusief btw.